Daca vrei sa aduci o schimbare in casa ta si vrei ceva mai mult decat zugraveala obisnuita, ar fi bine sa te gandesti la tapet. E o solutie cu impact maxim, ce se potriveste in orice locuinta. Ți-am pregatit in continuare un ghid complet cu tot ce te-ar putea interesa despre tapet.
Tapetul in amenajarea casei
Fie ca alegi sa tapetezi un perete sau intreaga camera sau sa folosesti ici si colo fasii de tapet colorat, o camera tapetata nu poate trece neobservata. Tapetul a trecut proba timpului si va fi mereu la moda. De ce?
- este disponibil in sute de modele si texturi:
- are o capacitate uimitoare de transformare a spatiului
- poate fi utilizat intr-un mod creativ si se monteaza destul de usor
- este un finisaj durabil care inlocuieste zugraveala si este mai ieftin fata de vopseaua lavabila
Ca si lavabilul, daca ai putina indemanare, tapetul se poate aplica fara ajutorul unui specialist, urmand instructiunile oferite de magazinele de specialitate impreuna cu produsul sau chiar de pe internet.
Tapetul – o completare sau o provocare pentru mobilier?
Echilibrul este cuvantul cheie in raspunsul la aceasta intrebare. Tapetul completeaza mesajul pe care dorim sa il transmitem prin stilul mobilierului ales:
- O mobila minimalista (alba, neagra sau din sticla), de exemplu, se armonizeaza excelent cu un tapet viu colorat sau cu model geometric;
- Mobila de lemn sau cu imitatie de lemn necesita o culoare mai calda de tapet;
- Un mobilier clasic poate fi scos si mai mult in valoare daca optezi pentru tapetarea peretilor cu fasii de tapet cu imprimeu floral romantic, vintage sau baroc, cu nuante de auriu, gri, argintiu sau visiniu.
Creeaza o zona de interes cu ajutorul tapetului
Poti crea in dormitor sau in living o zona de interes aplicand un tapet indraznet pe un singur perete – cel de care e lipita canapeaua sau in apropierea caruia e organizata zona de luat masa, de exemplu.
Lasa ceilalti pereti simpli, intr-o culoare neutra sau contrastanta cu tapetul ales. Efectul are cel mai mare impact daca alegi un tapet pattern, cu decor abstract sau cu flori stilizate, in functie de atmosfera pe care doresti sa o creezi.
Avantajele folosirii tapetului
Pe langa faptul ca te ajuta sa faci schimbare notabila in locuinta ta fara sa te apuci de renovari masive, tapetul are si alte avantaje:
- tapetul lavabil e mai potrivit decat vopseaua pentru zonele cu trafic intens, rezista mai bine la zgarieturi si se curata mai usor;
- tapetul poate corecta vizual incaperea, facand-o sa para mai spatioasa;
- un tapet de calitate si montat corect poate rezista chiar si 15 ani pe pereti (asta daca nu vrei sa il schimbi pana atunci); iar daca este aplicat corect, atunci el va putea fi inlaturat cu usurinta in fasii mari;
- pe langa rolul decorativ, tapetul poate avea si un rol utilitar. Cu ajutorul unei fasii de tapet poti ascunde cu stil imperfectiuni si pete ale peretilor;
- o incapere decorata cu tapet are un aer mai personal;
- poti utiliza tapetul si pentru renovarea unor obiecte de mobilier uzate sau pentru a da un aspect luxos unor usi foarte simple.
Tipuri de tapet in functie de material
Exite 5 tipuri de tapet, in functie de materialul din care sunt realizate:
1.tapet din hartie – cel mai popular, intr-o varietate de modele si totodata cel mai ieftin. Exista variante de tapet din hartie autocolanta sau care se lipeste cu ajutorul unui adeziv special. Acesta se curata cu o carpa umeda, fara detergent, pentru a nu se deteriora.
2.tapet din vinil – tapet pe suport textil (vlies) tratat impermeabil. Este durabil in timp, usor de curatat cu apa si detergent si foarte rezistent la umiditate, astfel ca poate fi folosit in absolut orice camera.
3.tapet textil – lasa peretele sa respire, are un apect luxos si ofera o acustica buna a camerei. Se recomanda in spatii ample, cu pereti inalti.
4.tapet din matase – un sortiment premium, pretentios si costisitor, dar cu un aspect elegant si o buna rezistenta in timp. E recomandat sa fie ales de un designer de interior.
5.tapetul din fibre naturale (lemn, rafie, pluta, panza de sac) – are un aspect placut, lasa peretele sa respire, dar necesita o ingrijire speciala si se degradeaza in conditii de umiditate.
Alegerea tapetului in functie de camera
Ce fel de tapet aleg pentru o camera mica sau un hol?
Pentru camere mici, evita tapetul cu modele mari, pentru ca spatiul va parea si mai strans. Sunt mai potrivite cele cu desene micute, in culori deschise, cu reflexii metalice sau in dungi subtiri.
Ce fel de tapet folosesc in living?
Aici regulile sunt cele mai relaxate. Opteaza pentru un design tonic, care face camera de zi sa para primitoare si confortabila. Sunt binevenite culorile vesele, imprimeurile geometrice, cele florale.
Ce fel de tapet folosesc in dormitor?
Creeaza o atmosfera intima si relaxanta. Iti recomandam un tapet cat mai simplu sau cu printuri care te duc cu gandul la natura (pasari, flori, copaci).
Ce fel de tapet folosesc in baie sau bucatarie?
In functie de stilul baii sau al bucatariei tale, poti folosi modele neutre, simple sau din contra, cu imprimeuri abstracte, motive vesele si culori tari. Ce este esential este sa optezi pentru un tapet rezistent la umezeala – cel mai bine, din vinil. Asa te asiguri ca nu se va umfla si nu va mucegai.
Ce fel de tapet folosesc in camera copiilor?
Cei mici vor aprecia modelele vii colorate, care le stimuleaza imaginatia si chiar fototapetul cu eroi din povesti si desene animate. E indicat un tapet lavabil, ca sa il poti intretine usor in urma „experimentelor” pe care le fac copiii.
Alegerea tapetului pentru tavan
Gandeste neconventional si aplica tapetul chiar pe tavan. Poti crea un aspect romantic cu un tapet floral, un spatiu de visare daca aplici un tapet azuriu sau cu motive naturale sau un spatiu de lucru creativ, daca alegi un pattern jucaus.
Asigura-te, insa, ca peretii sunt simpli, pentru ca aspectul final sa nu fie incarcat. Pentru tavan alege tapet din vinil sau textil.