Draperiile în Interior. Sfaturile Designerului

Încă ceva timp în urmă Draperiile se alegeau în dependență de culoarea mobilei sau pereților, azi deja designerii vă pot propune alternative cu mult mai diverse.

Astăzi nu mai există reguli stricte pentru alegerea Draperiilor, dar în schimb există multe alternative pentru decorarea ferestrei. Deși aceasta nu înseamnă că toate soluțiile sunt valabile pentru orice interior.

Cînd alegem Draperiile, e necesar de a ține cont nu doar de stilul și gama culorilor din interiorul unde vor fi montate. Draperiile, în general pot să nu se combine după culoare, dar pot să se încadreze în interior după fason, structură, ornament, stil. Desigur, pentru un astfel de pas îndraznet e necesar de abilitati minime de designer.

De asemenea este necesar să decideți ce funcție vor purta viitoarele Draperii – vor proteja camera împotriva razelor solare și vă vor ascunde de la privirile străine, ori funcția lor va fi doar una decorativă? Vor atrage atenția prin designul lor și vor servi drept un accent de culoare ori sarcina lor este de a servi drept completare elegantă pentru restul interiorului?

Răspunsul la aceste întrebari ușureaza mult sarcina de a alege decorul potrivit pentru fereastrele dvs.

Prin urmare vă prezentăm cîteva din cele mai avantajoase metode, care sunt utilizate de designerii Showroom-ului CASA DECORI pentru a selecta Draperiile într-un interior. Toate metodele sunt bazate pe regula cea mai importantă: Decorarea geamului neapărat trebuie să rezoneze cu alte obiecte din interior!

1. Draperii+Decor

Foarte impresionant arată varianta cînd desenele sau nuanțele stofei se repetă de mai multe ori în diferite variații – în planuri mari și mici. Acestea pot fi candelabre și lămpi, obiecte de decor mici și mari  – poze, vaze, sfeșnice, etc. Acest lucru va permite combinarea acestor obiecte prin culoare si diversificarea texturilor.

2. Draperii + Tapițerie sau Cuvertură

Draperiile pot fi procurate, orientîndu-ne după obiecte de mobilă deja existente în interior, la fel tapițate cu stofă. Pentru camera de zi acestea pot fi canapele și fotolii, pentru dormitor – cuvertura sau fotoliu.

In acest caz există două variante: să repetăm o culoare (combinație de culori) sau un desen. Ambele în același timp sunt la fel posibile, dar e necesară atenția la folosirea aceastei practici, deoarece poate să rezulte într-o abundență de ornament și va duce la senzația unui interior pestriț.

La fel este necesar de respectat relația proporțională între suprafața Draperiilor și suprafața tapițeriei sau cuverturii. Este strict obligatoriu ca una din ele să ocupe un plan mai mare.

3. Draperii + Pereți

Următoarea soluție – alegerea Draperiilor în dependență de finisarea pereților. Și din nou e vorba de nuanță și desen. În afară de ideile propuse în soluția anterioară (draperii + tapițerie),  aici pot fi implementate la fel și:

  • Tranziție lină de ton între pereți și draperii (mai deschis – mai închis)
  • Model comun de desen cu o combinație armonioasa de nuanțe –  același desen+ fundal diferit
  • Desen asemănător + Texturi diferite (mat – lucios)

 

4. Draperii + Tăblia Patului

Această tehnică poate fi utilizată în cazuri diferite: cînd tapițeria tăbliei este existentă și e necesar de a alege Draperiile sau pe de altă parte, cînd se reînoiește tapițeria pentru o combinație armonioasă cu Draperiile.

Această soluție va fi eficientă în mod special în cazul stofelor unicolore sau cu desene geometrice (dungi, carouri). De preferință utilizați stofe cu nuanțe identice. Interiorul poate fi la fel completat cu pernuțe de același fel.

5. Draperii + Pernuțe

Această metodă este cea mai economă de a potrivi Draperiile ce vă plac, într-un interior deja amenajat, chiar dacă la prima vedere nu prea se încadreza în el.

Puteți confecționa huse pentru pernuțele decorative din resturile de stofă care vor ramîne din confecționarea Draperiilor (după caz). Totuși, culoarea si decorul Draperiilor nu este strict să se repete și pe stofa pernuțelor: se vor privi efectiv și stofe asemănătoare la culoare și decor.

6. Draperii + Covorașe sau Pufuri

Covorașe mici în una din nuanțele cele mai notabile de pe draperii sau pufuri tapițate în aceeași sau asemănătoare stofă, la fel vor ajuta să potriviți draperiile cu restul mobilierului. Tonurile și textura pot fi diverse.

Articole relevante

img

Tencuiala decorativă în baie: caracteristicile alegerii, tehnologia tencuielii și unde o poți găsi

img

Cele mai moderne tapete din Chișinău: peste 200 modele!

img

Perdele și draperii: 5 greșeli care le fac toți, dar pot fi ușor de evitat

img

Amenajarea casei. 5 sfaturi să ai o locuință de vis